30 september 2024
Goed nieuws! ZonMw heeft een startimpuls goedgekeurd voor de ‘Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Hollands Midden’. De subsidieaanvraag was onderdeel van de pijler “Zorg & Maatschappij” van het actieprogramma Grip op Onbegrip. De pijler richt zich op de brede doelgroep van mensen met onbegrepen gedrag in een kwetsbare situatie. Het realiseren van Regionale Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag waarbinnen een lerende cyclus wordt ontwikkeld en verschillende inhoudelijke thema’s worden opgepakt staat hierbij centraal.
De commissie complimenteert u met de concreetheid van de subsidieaanvraag; het plan van aanpak is helder en geschreven op een manier die stigmatisering tegengaat.
Hollands Midden kent meerdere goede samenwerkingsverbanden en netwerken rondom onbegrepen gedrag. Wel zijn deze versnipperd en een structurele inbedding van ervaringskennis ontbreekt. De overkoepelende vraag van de Kenniswerkplaats luidt: hoe kunnen we onze samenwerking zo inrichten dat gestuurd gaat worden op verbetering van de kwaliteit van hulp of ondersteuning, zodat het niet escaleert of verergert naar onbegrepen gedrag? Hoe kunnen we hierbij passende ondersteuning geven aan betrokkenen en leed verzachten of voorkomen: wat is hierbij nodig van elke betrokken organisatie?
Naast het stimuleren van kennisdeling is het doel om de samenwerking te verbreden de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers te versterken, bestaande kennis- en expertisenetwerken zullen met elkaar worden verbonden. Vanuit co-creatie wordt geleerd vanuit de praktijk waarbij het perspectief van de (naast)betrokkenen centraal staat. De organisaties betrokken bij de kenniswerkplaats regio Hollands Midden zijn: Hogeschool Leiden Lectoraat Sociale Innovatie, Hecht GGD Hollands Midden, Stichting LUMEN Rijnland, apwg Lumens, het Zorg en Veiligheidshuis Hollands Midden, Stichting de Binnenvest, Gemeente Leiden, Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden. Ook de politie en gemeenten in de subregio’s Leidse Regio, Duin- en Bollenstreek, Midden-Holland en Alphen aan den Rijn willen betrokken zijn bij de Kenniswerkplaats.
In een regionale kenniswerkplaats over onbegrepen gedrag werken professionals uit het sociaal domein, zorgdomein en veiligheidsdomein samen met mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten.
Het project start binnenkort met een gezamenlijke kick off rondom het thema collectief leren en de inzet van ervaringskennis en belangenbehartiging. Vervolgens zullen de vier leerlijnen van start gaan, dit zijn 1) betekenisvolle participatie, 2) interprofessionele samenwerking, 3) innovatieve monitoring, en 4) destigmatisering/beeldvorming. Met de activiteiten in de leerlijnen wordt meer inzicht verkregen in de diversiteit van de groep mensen met onbegrepen gedrag, hoe onbegrepen gedrag voorkomen kan worden en wat helpend is om grip te houden en krijgen. Door middel van factsheets of ander communicatiemateriaal zal worden ingezet op kennisdeling.
Het Lectoraat Sociale Innovatie van de Hogeschool Leiden is hoofdaanvrager en penvoerder. Projectleider is Catelijne Akkermans akkermans.c@hsleiden.nl.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon