Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Hollands Midden

Hollands Midden kent meerdere goede samen­werkingsverbanden en netwerken rondom de aanpak van mensen met on­begrepen gedrag. Wel zijn deze versnipperd en een structurele inbedding van ervarings­kennis ontbreekt. Dit project wil de samenwerking verbreden en verbeteren en de betrokkenheid versterken van ervarings­deskundigen en belangen­behartigers. Hiervoor wordt een Regionale Kennis­werk­plaats Onbegrepen Gedrag (RKOG) opgezet waarin kennis wordt gedeeld en van elkaar wordt geleerd.

Het uiteindelijke doel, de stip op de horizon, is zorgen dat meer inwoners grip op het leven houden of krijgen.

UITGELICHT

Nieuwsbericht: ZonMw financiering voor regionale kenniswerkplaats onbegrepen gedrag

ZonMw financiering voor regionale kenniswerkplaats onbegrepen gedragGoed nieuws! ZonMw heeft een startimpuls goedgekeurd voor de ‘Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Hollands Midden’. De subsidieaanvraag was onderdeel van de pijler “Zorg & Maatschappij” van het actieprogramma Grip op Onbegrip. De pijler richt zich op de brede doelgroep van mensen met onbegrepen gedrag in een kwetsbare situatie. Het realiseren van Regionale Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag waarbinnen een lerende cyclus wordt ... LEES VERDER

Vraagstelling

De overkoepelende vragen van de Kenniswerkplaats luiden:
♦    Hoe kunnen we onze samenwerking zo inrichten dat gestuurd gaat worden op verbetering van de kwaliteit van hulp of ondersteuning, zodat het niet escaleert of verergert naar onbegrepen gedrag?
♦    Hoe kunnen we hierbij passende ondersteuning geven aan betrokkenen en leed verzachten of voorkomen: wat is hierbij nodig van elke betrokken organisatie?

Aanpak

Het project start met een gezamenlijke Kick Off rondom het thema collectief leren en de inzet van ervaringskennis en belangenbehartiging. Vervolgens lopen gedurende een periode van ongeveer vier maanden de leerlijnen, waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij bijeenkomsten die al worden georganiseerd. Er zijn vier inhoudelijke leerlijnen benoemd waarmee de kennis en aanpak verder wordt ontwikkeld: betekenisvolle participatie, interprofessionele samenwerking, innovatieve monitoring, en destigmatisering/beeldvorming. De activiteiten in de leerlijnen monden tenminste uit in:

  1. Meer inzicht in de diversiteit van de groep mensen met onbegrepen gedrag, hoe onbegrepen gedrag voorkomen kan worden en helpend is om grip te houden en krijgen.
  2. Kennisdeling middels factsheets of ander communicatiemateriaal.
  3. Regionale slotbijeenkomst.

Deze fase wordt afgesloten met een tweede regionale bijeenkomst waar opgedane kennis en inzichten worden samengebracht, de resultaten gepresenteerd en de lijnen voor een vervolg worden besproken. In de laatste maanden wordt een onderzoeksvoorstel voor een vervolgsubsidie uitgewerkt en aan een breed gedragen consortiumsamenwerkingsovereenkomst gewerkt.

Participanten

Hoofdaanvrager en projectleider:
♦    Hoofdaanvrager: Suzan van der Pas, lector Sociale Innovatie van de Hogeschool Leiden en programmaleider Werkplaats Sociaal Domein.
♦    Projectleider: Catelijne Akkermans, senior onderzoeker Lectoraat Sociale Innovatie – akkermans.c@hsleiden.nl.

Medeaanvragers:
♦    Stichting LUMEN Rijnland: Lars van Wezel en Wilhelmina Ouwehand
♦    Hecht GGD Hollands Midden: Nienke Terpstra, Simone Verdiesen en Addi van Bergen
♦    Zorg en Veiligheidshuis Hollands Midden: Esther ’t Hart
♦    awpg Lumens: Clare Luymes
♦    Stichting de Binnenvest: Nicky Verver
♦    Gemeente Leiden: Naomi Shvarts

Ook de politie en gemeenten in de subregio’s Leidse Regio, Duin- en Bollenstreek, Midden-Holland en Alphen aan den Rijn willen betrokken zijn bij de Kenniswerkplaats.

Voor dit project is een ZonMw Startimpuls ontvangen vanuit het actieprogramma Grip op Onbegrip (projectnummer 10610102410003).

Resultaten

Concreet is het doel voor het eerste jaar drieledig:

  1. Komen tot een RKOG, waarin relevante partijen uit het sociaal, zorg en veiligheidsdomein uit de regio samen met ervaringsdeskundigen en hun naasten en belangenbehartigers werken, leren en kennis ophalen, binnen vier leerlijnen: betekenisvolle participatie, interprofessioneel en domeinoverstijgend samenwerken, innovatief monitoren en het tegengaan van stigma en beeldvorming.
  2. Komen tot overdraagbare kennisproducten om de resultaten uit de leerlijnen toegankelijk en deelbaar te maken, in de vorm van een factsheet of andere visualisatie.
  3. Op basis van het geleerde gezamenlijk komen tot een plan van aanpak voor het vervolg, dat uitmondt in een uitgewerkte subsidieaanvraag.

Samenvatting

Hollands Midden kent meerdere goede samenwerkingsverbanden en netwerken rondom de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag. Wel zijn deze versnipperd en een structurele inbedding van ervaringskennis ontbreekt. We willen de samenwerking verbreden en verbeteren en de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers versterken. Het Lumenpanel benoemde in maart 2024 dat er eerst meer kennis over onbegrepen gedrag moet komen. Het perspectief van (naast)betrokkenen dient centraal te staan. Gezamenlijk hebben we vier inhoudelijke leerlijnen benoemd waarmee we onze kennis en aanpak verder willen ontwikkelen: betekenisvolle participatie, interprofessionele samenwerking, innovatieve monitoring, en destigmatisering /beeldvorming.

We willen dit bereiken door het opzetten van een Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag (RKOG) waarin we kennis delen en van elkaar leren. Samen bereiden we een vervolg-subsidieaanvraag voor om de RKOG te verduurzamen aan de hand van concrete projecten.

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon