19 september 2024
Op 12 september vond de Werkbijeenkomst awpg Lumens plaats waarin beleidsambtenaren van gemeenten, kennisinstellingen en GGD samenkwamen om te werken aan een integrale gezondheidsaanpak. De bijeenkomst is onderdeel van de Praktijkbrug van awpg Lumens en had als doel om wetenschappelijke inzichten te bieden en gemeenten te ondersteunen in het maken van concrete plannen voor de aanpak van gezondheidsuitdagingen.
Ruth Dijkstra (onderzoeker, adviseur en algemeen manager) van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag onderdeel van Universiteit Leiden, trapte de ochtend af met een presentatie over werkzame elementen voor een integrale preventieve gezondheidsaanpak. Aan de hand van een casus over schulden bij jongeren nam ze de deelnemers mee terug naar de tekentafel waar bij de vraag “Wat is de kern van het probleem?” centraal staat. De samenhang van de drie elementen 1) kunnen, 2) willen en 3) gelegenheid geven inzicht in de oorzaken van de problematiek en dienen als uitgangspunt van een integrale gezondheidsaanpak.
Vervolgens presenteerden Marloes van der Klauw (consultant gezondheid & transities) en David Dooghe (consultant ruimte, technologie en transities ) van TNO over de gezonde leefomgeving. David vertelde: “We bevinden ons in een tijd waarin grote transities gaande zijn binnen duurzame gezondheid, klimaat, energie en mobiliteit. Deze opgaven komen samen in de leefomgeving, waar verstedelijking extra druk zet op deze transities, en op gezondheid in het bijzonder.” Het stappenplan kan als leidraad gebruikt worden voor gezonde verstedelijking waarbij gezondheid geadopteerd wordt over alle domeinen.
Betrek bewoners en experts voor een nieuw perspectief op gezondheid.
David Dooghe, TNO
Voorafgaand aan de bijeenkomst waren de deelnemers gevraagd om een kansrijk gezondheidsonderwerp met prioriteit van hun gemeente te bepalen. Na de presentaties noteerden ze vragen en behoeften om een plan op te stellen voor het gekozen onderwerp, waarna ze deze aan twee thematafels met de wetenschappers bespraken.
Hoe zorg je ervoor dat gezondheid continue onderwerp van gesprek is, ook binnen andere domeinen van de gemeente?
Beleidsambtenaar gemeente
Voor de gezonde leefomgeving werden er verschillende manieren genoemd om gezondheid intern op de agenda te krijgen. Bij de ene gemeente gebeurt dit al concreet via overlegtafels of eerste contacten met ambtenaren ruimtelijke ordening, terwijl dit in andere gemeenten via een gezondheidsparagraaf in beleid of voorstellen wordt gedaan. Aan de thematafel over gedragsinzichten lichtte Ruth Dijkstra toe dat het gevoel van autonomie een belangrijke basis is. Onder autonomie wordt het ervaren van vrijheid en keuze in het uitvoeren van taken verstaan. Gevoel van autonomie is heel belangrijk om gemotiveerd te blijven een (financieel) probleem op te lossen.
De deelnemers plakten kansen voor samenwerking op flipovervellen en gingen in gesprek gaan met anderen die dezelfde kansen zagen. De bijeenkomst werd afgesloten met het opstellen van concrete acties. Bijvoorbeeld om mensen van gemeenten, wetenschappers of GGD direct met elkaar in contact te brengen, het delen van wetenschappelijke kennis met beleidsambtenaren en het delen van best practices tussen beleidsambtenaren onderling te verbeteren. Het gezamenlijke doel? Samen werken aan integrale gezondheidsvraagstukken, ondersteund door de wetenschap.
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon