20 mei 2021
Een breed samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen, verloskundigen, GGD HM, gemeenten Leiden en Alphen aan den Rijn, TNO, AWPG NZH, Reos, de lokale coalitie Kansrijke start, Stichting Centering Healthcare, Soa Aids Nederland, samenwerkingsverbanden in de geboortezorg en het publieke domein en ExPex, een organisatie van ervaringsdeskundigen, werkte het afgelopen jaar met een startsubsidie van ZonMw aan een projectplan om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen op het VSO en MBO in Hollands Midden. Met succes!
Onlangs werd fase 2 gehonoreerd binnen de ZonMw subsidieronde Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap.
Integrale aanpak
In fase 2 wordt in vier jaarcycli toegewerkt naar een evidence- en practice-based integrale aanpak onbedoelde zwangerschap voor het MBO en VSO. De 4 pijlers van een Gezonde School vormen het uitgangspunt:
Participatief actieonderzoek
Participatief actieonderzoek is een wezenlijk onderdeel binnen de verschillende cycli om successen en knel-/verbeterpunten te signaleren op het gebied van 1) implementatie en uitvoer, 2) samenwerking, 3) borging. De evaluatie en leerervaringen van een cyclus worden gebruikt om verder te prioriteren en doelen (bij) te stellen, zodat er aan het eind van het project een aanpak is die gedragen, uitvoerbaar en geborgd is.
TNO is verantwoordelijk voor het participatief onderzoek. De GGD Hollands Midden is hoofdaanvrager. De projectcoördinatie is in handen van Daphne de Leeuw–van den Hoven van Reos, de Regionale Eerstelijns Ondersteunings Structuur Zorg. Wilt u meer weten dan kunt u contact met haar opnemen via ddeleeuw-vandenhoven@reos.nl.
Projectbeschrijving Fase 2: Voorkomen van onbedoelde zwangerschap op het VSO en MBO in de regio Hollands Midden Fase 2.
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon