Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. In Noord-Europa werd deze infectie voornamelijk aangetroffen onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Sinds 2022 is er echter een sterke toename van het aantal gonorroe-infecties onder heteroseksuele jongvolwassenen. Deze stijging wordt niet waargenomen in de MSM-populatie, en ook het aantal chlamydia infecties, traditioneel de meest voorkomende soa onder hetero’s, blijft stabiel.
De oorzaak van deze specifieke toename van gonorroe onder heteroseksuele jongvolwassenen is onbekend. Eén hypothese is dat het (seksuele) gedrag van deze groep is veranderd na de coronapandemie. Om deze theorie te testen, is het belangrijk om een duidelijk te krijgen van wie deze groep precies is. Dit is ook noodzakelijk voor het ontwikkelen en organiseren van gerichte campagnes en outreach-activiteiten.
Het hoofddoel van deze studie is om beter inzicht te krijgen in de kenmerken en onderscheidende factoren van jongvolwassenen met gonorroe, zodat gerichtere zorg en preventie mogelijk worden.
Louise is een van de 9 jaaronderzoekers die dit jaar gestart zijn binnen het landelijke programma Versterking Infectieziektebestrijding en Pandemische paraatheid (VIP). Bij GGD Haaglanden doet zij epidemiologisch onderzoek naar soa-zorg.
LEES VERDER
1) Welke factoren zijn geassocieerd met het hebben van een gonorroe-infectie?
2) Verschilt de groep gonorroe-positieve personen met een consult vóór 2022 van de groep gonorroe-positieven personen met een consult ná 2022?
3) Zijn er veranderingen in het seksueel risicogedrag van gonorroe-positieve personen over tijd?
Het betreft een retrospectief (repeated) cross-sectioneel onderzoek. Voor dit onderzoek maken we gebruik van de demografische en epidemiologische kenmerken, evenals gegevens over het soa-testgedrag en risicogedrag van alle cliënten onder de 25 jaar die zich hebben laten testen op gonorroe en chlamydia. De gegevens zijn afkomstig van GGD Haaglanden en GGD Hollands Midden (vanaf januari 2020) en Zinnige InfectieZorg (vanaf juli 2022).
We onderzoeken verschillen tussen de groep gonorroe-positieven en chlamydia-positieve personen, en tussen de groep gonorroe-positieven vóór en na de stijging in 2022. Deze vergelijkingen worden uitgevoerd met een X2-test. Middels univariate en multivariate analyses bepalen we welke factoren geassocieerd zijn met gonorroe. Tot slot worden trends in seksueel en risico gedrag over deze periode geanalyseerd met lineaire regressies.
Hoofdonderzoeker is Louise de Vos Klootwijk, GGD Haaglanden en jaaronderzoeker bij awpg Lumens.
Andere leden van het projectteam zijn:
• GGD Haaglanden: Jean-Marie Brand
• GGD Hollands Midden: Candace Breman
• LUMC: Leo Visser
• Universiteit Leiden FSW: Laurens van Gestel – Adviseur
Dit onderzoek word mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit gelden voor het programma ‘Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid GGD’en’.
Met de resultaten van dit onderzoek verwachten we beter inzicht te hebben in welke jongvolwassenen een verhoogd risico lopen op het krijgen van gonorroe. Deze informatie is van groot belang voor een gerichte aanpak en kan de GGD ondersteunen bij het organiseren van doelgerichte campagnes en outreach-activiteiten. Op deze manier worden beschikbare middelen op een effectieve en efficiënte manier ingezet, wat bijdraagt aan het leveren van betere zorg.
Sinds 2022 zien we echter een sterke toename van gonorroe onder heteroseksuele jongvolwassenen. Dit is verontrustend, zeker gezien de toename in resistentie van gonorroe. De oorzaak van deze stijging is nog onbekend en één hypothese is dat het (seksuele) gedrag na de coronapandemie is veranderd. Om deze theorie te toetsen is het eerst noodzakelijk om de groep jongvolwassenen met gonorroe te definiëren, waarna er kan worden gekeken naar eventuele veranderingen in het seksueel en risico-gedrag. Beter inzicht in welke risico en/of gedragsfactoren deze groep typeert kan ook bijdrage aan de ontwikkeling van gerichte campagnes en outreach activiteiten.
© 2025 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon