Terug naar overzicht

15 juli 2024

Workshop en lessen Nietofwelzwanger op het MBO

Lees het laatste nieuws van het project Preventie Onbedoelde Zwangerschap (POZ).

Tijdens de week van Gezond Zwanger Worden is een landelijke workshop verzorgd en lessen op het MBO. De toolbox is uitgebreid en er zijn evaluatiegesprekken gehouden met de deelnemers aan het leernetwerk. Veel leden willen het contact na afloop van het project blijven onderhouden.

Project POZ in het kort

In Leiden en Alphen aan den Rijn bundelen verschillende organisaties hun krachten om leerlingen uit het VSO en MBO te informeren op het gebied van seksuele gezondheid en weerbaarheid en zwangerschap. De doelstellingen van het project POZ zijn totstandkoming van structurele, lokale samenwerking en een integrale aanpak. Dit wordt gedaan door lokale partners en eindgebruikers invulling te laten geven aan de vier pijlers van de gezonde school. Drie keer per jaar komt het leernetwerk bij elkaar waarbij de successen, kennis, ervaringen, knel- en verbeterpunten worden gesignaleerd en uitgewisseld op het gebied van implementatie en uitvoer en samenwerking en borging. Daarnaast vindt in vier jaarcycli participatief actieonderzoek plaats.

De week van Gezond Zwanger Worden

Van 17-21 juni was het de week van Gezond Zwanger Worden. Tijdens deze week stond de vraag: ‘Wil jij komend jaar zwanger worden?’ centraal. De week startte op 17 juni in Zeist met de landelijke conferentie Kansrijke Start. Katja van Groessen (CenteringZorg), Carola Kamphues, Isabelle Grillis (verloskundigen van coöperatie LEO) en Hilde van Keulen (onderzoeker bij TNO Child Health) gaven een workshop over het lesprogramma Nietofwelzwanger. Dit programma helpt MBO-studenten te praten over gezond zwanger worden. Uit onderzoeksresultaten blijkt dat de studenten meer kennis hebben en een beter geïnformeerde keuze maken over gezond zwanger worden dan voor de lessen. Op MBO-Rijnland in Alphen aan den Rijn gaven Carola en Isabelle op 18 juni duolessen aan eerstejaars studenten van niveau 2 opleiding voor service medewerkers. Deze lessen leidden tot mooie gesprekken over gezond zwanger worden.

Inhoud toolbox uitgebreid

De inhoud van de toolbox is dankzij de input van de leernetwerkbijeenkomsten en pijlersessies aanzienlijk uitgebreid. Er is gekozen om de toolbox vorm te geven als een interactieve pdf en tijdens de zomervakantie wordt deze zoveel mogelijk gevuld. Het doel is om een conceptversie te presenteren tijdens de volgende leernetwerkbijeenkomst. In de toolbox komen ook ervaringsverhalen, de eerste ervaringsverhalen zijn al verzameld!

Evaluatiegesprekken met leernetwerkleden gevoerd

Er zijn evaluatiegesprekken gevoerd met leden van het leernetwerk. De algemene mening is dat de leernetwerkbijeenkomsten effectief zijn voor het onderhouden van contacten en dat de diverse expertise van de leden waardevol is. De bijeenkomsten worden als professioneel en productief ervaren, hoewel sommige leden vinden dat beslissingen sneller genomen kunnen worden. Het komende jaar is gericht op de verdere uitwerking en borging van de toolbox en de projectresultaten. Veel leden willen de contacten na het project blijven onderhouden en stellen voor om jaarlijkse bijeenkomsten te organiseren. We blijven samenwerken om de doelen te bereiken en kijken uit naar de volgende stappen in dit project!

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

In de nieuwsbrief staat wat er is gebeurt rondom het project ‘Preventie Onbedoelde Zwangerschap (POZ)’ en wat er op de planning staat. Lees de volledige nieuwsbrief van juli 2024 hier. Voor meer informatie over dit project en de voortgang ervan, kun je contact opnemen met de programma-adviseur Kirsty van der Geest via kvandergeest@reos.nl of je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Meer lezen

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon