16 oktober 2024
Het project ‘Ouderen voor ouderen: peercoaching in reablement’ gaat van start! In dit project worden reablement activiteiten van De Driemaster in de gemeente Kaag en Braassem verduurzaamd door het inzetten van oudere vrijwilligers als peercoaches. ZonMw heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd binnen de oproep ‘Reablement als preventieve aanpak’. Met deze oproep is ZonMw op zoek naar de manier waarop reablement kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van ouderen vóórdat er een zorgvraag is. Onze aanvraag werd beoordeeld met twee keer “zeer goed”.
Het gehele project is opgezet mét en vóór ouderen. Ouderen participeren in alle fasen van het proces.
ZonMw beoordelingscommissie
Internationaal is reablement gedefinieerd als een persoonsgerichte, holistische benadering die erop gericht is om het fysiek en algemeen functioneren van iemand te bevorderen. Reablement heeft ook als doel om iemands onafhankelijkheid in dagelijkse zinvolle activiteiten binnen zijn of haar (thuis)omgeving te vergroten, en de behoefte aan langdurige zorg te verminderen. Het ondersteunt iemand bij het bereiken van zijn of haar doelen en is een inclusieve benadering, ongeacht iemands leeftijd, capaciteit, diagnose of omgeving. Ondanks de internationale definitie is er in Nederland nog geen breed gedragen en precieze invulling van reablement.
Uit de eerste ervaringen van zorgaanbieders met reablement in Nederland blijkt dat de benadering goed aansluit bij een grote wens van ouderen, namelijk: zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Ook zijn er aanwijzingen dat reablement bijdraagt aan het beperken van de vraag naar zorg en ondersteuning als gevolg van de vergrijzing. ZonMw wil met dit programma komen tot een nadere definiëring van reablement en meer inzicht verwerven in het gebruik en de mogelijkheden ervan voor thuiswonende ouderen, dit door middel van lokale pilots, begeleidingstrajecten, onderzoek en kennisdeling. Zie ZonMw programmatekst.
De aanleiding voor dit project is de toenemende vergrijzing in Kaag en Braassem. De Driemaster speelt hierop in door met reablement activiteiten ouderen te helpen hun zelfredzaamheid te vergroten en zorgbehoeften uit te stellen. Door ouderen actief te betrekken als peercoaches, kan deze aanpak verder worden verduurzaamd en verbeterd. Door middel van actieonderzoek worden oudere vrijwilligers, ouderen met een ondersteuningsvraag en professionals betrokken bij het ontwikkelen van een aanpak die goed aansluit bij hun behoeften. In het project worden 15 tot 20 oudere vrijwilligers opgeleid tot peercoaches, die vervolgens 45 tot 50 ouderen gaan begeleiden en ondersteunen. Het idee achter deze peercoaches is dat zij hun ervaringen en kennis delen met anderen in vergelijkbare situaties. Dit creëert niet alleen een onderlinge band, maar versterkt ook de sociale cohesie binnen de gemeenschap.
We doen dit door samen met de mensen om wie het gaat de aanpak te ontwikkelen, zodat deze aansluit bij de behoeften en verlangens en organisatorisch en financieel geborgd is.
De voorbereidingsfase gaat van start met het werven van oudere vrijwilligers, ouderen met een ondersteuningsvraag en professionals die willen meedenken en -beslissen over de ontwikkeling en uitvoering van de aanpak. De ontwikkeling en uitvoering van de aanpak wordt begeleid met actieonderzoek volgens de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus. Middels vragenlijsten, interviews en focusgroepen worden behoeften, verlangens en ervaringen van de verschillende betrokkenen bij de te ontwikkelen aanpak in kaart gebracht. Daarbij worden co-creatiesessies georganiseerd voor het ontwikkelen van de aanpak, training en tools.
Participe is hoofdaanvrager, projectleider is Elke Louwers: elkelouwers@gmail.com.
♦ Projectpagina Ouderen voor ouderen: peercoaching in reablement
♦ Subsidieaanvraag ZonMw Reablement als preventieve aanpak
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon