4 juni 2025
CAPI (Consortium Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Infectieziekten) zet zich in om de GGD’en verder te academiseren binnen het thema infectieziektebestrijding (IZB). Dit doen ze door wetenschap en praktijk samen te brengen in vernieuwend onderzoek.
CAPI financiert binnen vijf academische werkplaatsen verschillende promovendi en jaaronderzoekers die zich buigen over actuele vraagstukken binnen de infectieziektebestrijding. Het concept jaaronderzoeker biedt de mogelijkheid om een onderzoeker aan te stellen voor een periode van ongeveer een jaar, met als doel zich intensief te richten op één specifiek onderzoek. Dit zorgt voor een flexibele en doelgerichte aanpak, waarbij relevante onderzoeksresultaten sneller kunnen worden vertaald naar de praktijk.
Sinds 1 januari zijn bij AWPG Lumens twee nieuwe jaaronderzoekers van start gegaan: Iris Scholte en Rosa van Hoorn.
Nieuwsgierig naar hun werk? We stellen ze graag aan jullie voor!
Mijn naam is Rosa van Hoorn, ik heb een achtergrond in gezondheidswetenschappen, gericht op infectieziekten en publieke gezondheid. Met twee gehonoreerde subsidies – een stimuleringsimpuls pandemische paraatheid via ZonMw en een regioproject gefinancierd door RIVM Cib – zijn we vorig jaar gestart met onderzoek naar testbereidheid tijdens infectieziektenuitbraken onder inwoners van de regio’s Hollands Midden en Haaglanden. Vanaf januari dit jaar heb ik via CAPI en de AWPG Lumens de mogelijkheid gekregen om verder te werken binnen deze onderzoekslijn en daar ben ik heel blij mee. Naast dat ik bij de GGD Haaglanden werk heb ik ook een gastaanstelling bij de Universiteit Leiden, afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, wat handig is met betrekking tot de samenwerking.
De aanleiding van ons onderzoek is dat GGD’en signaleren dat een test vaker wordt geweigerd, wat zorgelijk is gezien de toenemende dreiging van uitbraken en de dalende vaccinatiegraad. Daarom is de centrale vraag van het onderzoek: welke factoren beïnvloeden de testbereidheid bij een infectieziektenuitbraak? Via interviews onderzoeken we testbereidheid van inwoners en de onderliggende drijfveren en barrières. We nemen de deelnemers mee in een hypothetische vogelgriepuitbraak die overdraagbaar is van mens-op-mens. De informatie die we uit de interviews halen is van groot belang om bij een toekomstige infectieziekte uitbraak beter te kunnen inspelen op de behoeften en wensen van de inwoners. Op deze manier dragen we bij aan een aanpak op maat voor testen tijdens toekomstige uitbraken. Binnenkort starten we ook een kwantitatieve vervolgstudie naar testbereidheid tijdens bron- en contactonderzoek.
Mijn naam is Iris Scholte, vorig jaar heb ik mijn Master Biomedical Sciences in Nijmegen afgerond met een specialisatie in epidemiologie. Sinds februari ben ik gestart als CAPI jaaronderzoeker bij de GGD Hollands Midden. Mijn onderzoek richt zich op de beweegredenen van reizigers om wel of niet naar de reizigerspoli van de GGD te komen voor reisadvies voor een reis met een Europese bestemming. Voor verre reizen zoals naar Azië of Zuid-Amerika wordt vaak wel gedacht aan reisadviezen, maar reizigers naar bijvoorbeeld Roemenië en Albanië denken daar niet altijd aan, terwijl voor die landen DTP en Hepatitis A vaccinaties worden aangeraden. Daarnaast zijn er ook nog landen waar voor bepaalde groepen reizigers advies gegeven, zoals een vaccinatie tegen tekenencefalitis voor reizen naar Zweden. Aan de hand van interviews met reizigers willen we onderzoeken wat bevorderende en belemmerende factoren zijn voor hen om reisadvies te vragen. Met deze informatie hopen we reizigers die zich niet bewust zijn van reis-gerelateerde risico’s in Europa, maar wel risico lopen, beter te bereiken.
© 2025 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon