21 oktober 2022
Een prachtige stap vooruit: Het septembernummer van het Epidemiologisch Bulletin is zojuist verschenen, en hoe! De digitale versie van het bulletin, dat al 57 jaar bestaat, is vernieuwd en nu beschikbaar als mooi vormgegeven, compact en toegankelijk ‘e-zine’. Bekijk het feestelijke septembernummer in nieuw jasje hier of scan direct de QR-code:
Het Epidemiologisch Bulletin is een kwartaal-uitgave van GGD Haaglanden. Het blad heeft een semi-wetenschappelijk karakter en belicht de uitkomsten van recent epidemiologisch onderzoek op het terrein van de volksgezondheid. Daarnaast bevat het bulletin artikelen over gezondheidsproblemen in de regio Haaglanden en het beleid dat wordt gevoerd om deze problemen het hoofd te bieden. De redactie bestaat uit medewerkers van GGD Haaglanden, Haaglanden Medisch Centrum, PsyQ/Parnassia Groep, Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning, huisarts en redactiesecretaris.
Lees in de nieuwe editie een artikel over slaapproblematiek onder jongeren. Of lees over de zorgen van de verslavingszorg over de komst van de Wet Kansspelen op afstand (Koa); wat gaat er gebeuren met het aantal hulpvragen door online gokken. En hoe werkt het met de multidisciplinaire aanpak (MDA++) bij ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling. Lees ook over welke groepen risico lopen risico op sociale uitsluiting. Daarnaast kun je alles lezen over leefstijlinterventies tijdens de coronacrisis.
Begin 2022 promoveerde Mw. A.P.L. (Addi) van Bergen bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op haar onderzoek naar sociale uitsluiting: ‘Measuring social exclusion in routine public health surveys’. Doel van het promotieonderzoek was sociale uitsluiting te kunnen meten in de vierjaarlijkse GGD gezondheidsmonitor, en daarmee de groepen in beeld te krijgen die gezondheidsrisico’s lopen en het risico lopen om maatschappelijk uit te vallen. Daartoe ontwikkelde ze een sociale uitsluitingsvragenlijst.
In het interview vertelt Addi wat haar motivatie was om dit promotieonderzoek te doen, wat de uitkomsten van haar onderzoek betekenen en welke vervolgstappen nodig zijn: meer verhalen ophalen, meer tijd nemen voor verdieping en de schat aan data gebruiken om belangrijke vragen te beantwoorden.
Nog niet geabonneerd? Abonneer je hier op het Epidemiologisch Bullettin.
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon