18 juni 2020
Begin april introduceerde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app COVID Radar. Ondertussen hebben veel Nederlanders de app gedownload en dagelijks vullen zo’n 20 tot 40 duizend mensen een korte vragenlijst in over klachten en sociale contacten.
De provincie Zuid-Holland is de provincie waar (met redelijk veel afstand) het grootste gedeelte van de metingen vandaan komt – iets meer dan 1 miljoen van de 2.5 miljoen metingen die ondertussen zijn binnengekomen. De gemeenten Den Haag en Leiden zijn de koplopers in Zuid Holland, maar ook in Katwijk, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Teylingen en Oegstgeest hebben veel mensen de app geïnstalleerd.
Met alle versoepelingen en het losser omgaan met de maatregelen, zijn de COVID Radar data nog relevanter geworden om het opleven van klachten vroegtijdig te signaleren en dus mogelijke nieuwe verspreiding te voorspellen. Het LUMC werkt samen met de Universiteit Leiden aan slimme predictiemodellen, maar ook nu al zijn de uitkomsten relevant voor populatiegericht beleid.
Michelle Brust van het LUMC laat ons een aantal interessante uitkomsten zien.
Sinds kinderen weer naar de basisschool kunnen, is er nog geen duidelijke stijging in het aantal kinderen met ziekteklachten geweest. Gemiddeld heeft ongeveer een op de vijftien à twintig jonge kinderen last van tenminste een klacht. Dit is een stuk minder dan het gemiddelde van de oudere deelnemers; daar ligt dit aantal bij een op de acht.
Sinds kinderen weer naar de basisschool kunnen, is er nog geen duidelijke stijging in het aantal kinderen met ziekteklachten geweest. Gemiddeld heeft ongeveer een op de vijftien à twintig jonge kinderen last van tenminste een klacht. Dit is een stuk minder dan het gemiddelde van de oudere deelnemers; daar ligt dit aantal bij een op de acht. De COVID radar data laten zien dat ouders van jonge kinderen niet vaker klachten hebben dan andere volwassenen.
In de afgelopen twee maanden neemt het gemiddeld aantal nabije contacten op een dag langzaam toe. In de gemeente Amsterdam ligt dit aantal daarbij structureel hoger dan het landelijk gemiddelde. Wat opvalt is dat het verschil tussen de reeksen van Amsterdam en de rest van het land piekt op 1 Juni, met een verschil van 1.4 contacten per persoon. Dit was de dag waarop de terrassen heropenden en ook de Black Lives Matter demonstratie plaatsvond. Twee weken later laten de COVID Radar data geen stijging zien in het aantal Amsterdammers met klachten sinds 1 juni.
Mocht u de app willen installeren, of informatie willen lezen hoe u dat kunt doen op uw mobiele telefoon, dat kan door hieronder op één van de afbeeldingen te klikken.
Breng samen het coronavirus in Nederland onder controle! Doet u ook mee?
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon