8 november 2024
Nederlandse verloskundigen bieden voornamelijk anticonceptiezorg aan mensen na de bevalling. Onlangs zijn ze begonnen met het bieden van anticonceptiezorg aan een bredere bevolking. In het artikel “Experience of contraceptive care by midwives for nonpostpartum individuals in the Netherlands: a mixed methods study” beschrijven Merel Sprenger en collega’s de ervaringen van cliënten – niet postpartum. Merel doet PhD onderzoek rondom onbedoelde zwangerschappen in Den Haag bij LUMC/Health Campus Den Haag.
Uit de tijdens het onderzoek gevoerde interviews en gesprekken kwam een zeer positief beeld naar voren. Hier een aantal resultaten:
🔟 58% van de deelnemers gaf hun afspraak een 10, het gemiddelde was een 9,3.
🙏 Deelnemers voelden zich op hun gemak door duidelijke informatie bij elke stap van de spiraalplaatsing, een persoonlijke benadering en voldoende tijd.
🚲 Ze vonden de verloskundige makkelijk bereikbaar: het was dichtbij en ze konden snel terecht, soms ook ’s avonds.
🧐 Er was vertrouwen in de kennis en ervaring van verloskundigen, onder andere omdat ze zo bekend zijn met dit deel van het lichaam.
❓ Deelnemers deelden dat het nog vrij onbekend is dat je voor anticonceptie ook naar de verloskundige kan.
De resultaten zijn samengevat in deze factsheet.
In Den Haag is het percentage onbedoelde zwangerschap bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Haagse verloskundigen denken dat het aantal onbedoelde zwangerschappen in sommige wijken 40-50% is. Om verschillende redenen wordt geen of geen effectieve anticonceptie gebruikt, blijkt uit eerdere interviews met de doelgroep, en kennis over waar en welke ondersteuning beschikbaar is ontbreekt vaak. Laagdrempelige anticonceptiezorg in de verloskundigenpraktijk kan een belangrijke rol spelen in de preventie van onbedoelde zwangerschappen. Om de toegang tot anticonceptiezorg te verbeteren, is het belangrijk om het bewustzijn te vergroten dat verloskundigen ook anticonceptiezorg kunnen bieden.
♦ Wetenschappelijk artikel (preprint):
– Experience of contraceptive care by midwives for nonpostpartum individuals in the Netherlands: a mixed methods study.
– Merel Sprenger, Megan D. Newton, Renee Finkenflügel, Matty R. Crone, Jessica C. Kiefte-de Jong, M. Nienke Slagboom.
– medRxiv 2024.08.01.24311261; doi: https://doi.org/10.1101/2024.08.01.24311261
♦ Projectpagina: Onderzoek naar kwetsbare onbedoelde zwangerschappen in Den Haag
♦ Nieuwsbericht: ZonMw interviewt Merel Sprenger: RISE UP studie ligt op koers
♦ Projectpagina: Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap in Den Haag Fase 2
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon