14 februari 2020
In deze rubriek lichten we steeds een recent wetenschappelijk artikel uit dat interessant is voor GGD-medewerkers. Dit keer het artikel Taxonomy of approaches to developing interventions to improve health: a systematic methods overview, een tip van Winnie Gebhardt, universitair hoofddocent en expert op het gebied van verandering van gezondheidsgedrag. Kom je zelf een interessant wetenschappelijk artikel tegen, laat het ons weten.
De ontwikkeling van interventies, programma’s en innovaties gericht op het verbeteren van gezondheidsgedrag is een snel evoluerend terrein. De afgelopen jaren zijn door wetenschappers verschillende aanvullingen en verbeteringen voorgesteld op bestaande werkwijzen voor interventieontwikkeling. Alicia O’Cathlain en collega’s hebben in een systematisch review alle werkwijzen om interventies te ontwikkelen voor ons op een rijtje gezet.
Op basis van de gevonden literatuur onderscheiden O’Cathlain et al. acht categorieën van werkwijzen. Eén categorie is bijvoorbeeld Partnerschap, waarbij de doelgroep van de interventie tijdens het ontwikkelproces op een gelijkwaardige wijze participeert in de besluitvorming over de interventie. Bij de categorie Evidence and theory based is de interventie gebaseerd op onderzoek en bestaande theorieën.
Op basis van deze acht categorieën identificeerden zij 18 essentiële acties: 8 acties in de conceptie- en planningsfase, 5 acties in de ontwerp- en creatiefase en 5 acties voor het finetunen, documenteren en evalueren in de toekomst.
De onderzoekers scoorden alle werkwijzen die zij in hun review tegen kwamen op deze 18 acties. Dit resulteerde in onderstaande tabel. Interventieontwikkelaars kunnen deze ‘taxonomy of approaches’ gebruiken om een werkwijze te kiezen die past bij hun eigen context, waarden en behoeften. Er zijn dus geen goede of slechte werkwijzen, wel zijn sommige werkwijzen uitgebreider dan anderen.
De in Nederland veel gebruikte werkwijze “Intervention Mapping” scoort het hoogst op volledigheid. In de aanpak komen 13 van de 18 acties naar voren. Ook op “bruikbaarheid / succes” en “middelen / expertise” onderscheidt de methode zich positief. Ook de hier minder bekende werkwijze “Behaviour Change Wheel” van Susan Michie, Lou Atkins & Robert West van het University College London scoort goed. Meer hierover kun je lezen op www.behaviourchangewheel.com.
1) Michie S, Atkins L, West R. (2014) The Behaviour Change Wheel: A Guide to Designing Interventions. London: Silverback Publishing.
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon