Prof. dr. Richard Bruggeman, UMC Groningen.
Resultaten en praktische consequenties van het kwalitatieve onderzoek naar mensen met een psychotische stoornis
Mensen in beschermde woonvormen blijken slecht in de maatschappij te integreren. Gezondheidzorg en wijkzorg staan nog ver van elkaar. Deze studie onderzoekt hoe gezondheidszorg en de maatschappelijke instellingen effectief bijgesteld kunnen worden om sociale participatie te bevorderen. Er zijn drie deel studies.
♦ Studie A bestudeert de lange termijn uitkomsten bestuderen in een het GROUP-cohort (n=1100) waarin trajecten van zelfstandig en beschermd wonen zich ontwikkelen door de tijd.
♦ Studie B betreft een mixed methods onderzoek naar de samenwerking binnen het netwerk rondom mensen met een psychose in een beschermde woonvorm. Dit onderzoek bestaat uit substudies die elk aandacht besteden aan een ‘cirkel’ rondom mensen met een psychose. In de eerste cirkel wordt onderzoek gedaan naar de perspectieven van de bewoners met psychose en daaromheen de direct betrokkenen (familie, hulpverleners, buren). In de tweede cirkel wordt gefocust op medewerkers van organisaties die op lokaal niveau verantwoordelijk zijn voor de woonzorg van de bewoners (woningcorporaties, gemeenten). In de derde cirkel wordt ingezoomd op samenwerking tussen landelijke organisaties, zoals GGZ Nederland, de Nederlandse politie en Zorgverzekeraars Nederland.
♦ Studie C betreft een reeks case-studies rondom mensen in beschermde woonvormen, waar het beloop gecompliceerd wordt door bijzondere gebeurtenissen, of bij wie de samenwerking tussen de verschillende partijen moeizaam verloopt. In deze studie wordt het krachtenveld dwars door deze cirkels heen in kaart gebracht aan de hand van casuïstiek.
In de presentatie worden de resultaten van de drie deelstudies gepresenteerd, en wordt stil gestaan bij de methodologische uitdagingen van kwalitatief multidisciplinair onderzoek bij mensen met een psychose.
Voor fysieke aanwezigheid hoef je je niet aan te melden, mocht je de lezing online willen volgen, dan graag hier AANMELDEN. Na registratie ontvang je een e-mailbevestiging met informatie over hoe je aan de lezing kunt deelnemen. Je ontvangt GEEN accreditatiepunten als je online aansluit.
Prof. dr. G. Jelgersma was van 1899-1930 de eerste hoogleraar psychiatrie in Leiden. Hij heeft grote bijdragen geleverd aan de Nederlandse psychiatrie in het algemeen en de Leidse psychiatrie in het bijzonder. Daarom draagt deze serie wetenschappelijke bijeenkomsten zijn naam. In 2024 zijn nog lezingen op 12-11 en 10-12.
Voor meer informatie: Alice Meijer, Stafsecretariaat psychiatrie, LUMC, 071-526 3448, https://www.lumc.nl/afdelingen/psychiatrie/
Accreditatie is verkregen bij de NVvP, de FGzPt en de VSR
© 2025 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon